Van het Duister naar het Licht

Een aangrijpend levensverhaal van een jongeman die bij JeugdplusJeugd in begeleiding was en in september 2017 zijn mbo 4 diploma heeft behaald en succesvol is uitgestroomd.

Jeffrey Brouwer vertelt
Laat ik allereerst vertellen dat de liefde van een broer niets te maken heeft met een piemel in je anus, of een kapotte en bebloede penis na de orale bevrediging omdat er te hard aan gepijpt werd. Schrikwekkend en krankzinnig smeerde ik het bloed aan het matras nadat dit gebeurde. Ik was zwaar onder invloed deze nacht dat dit gebeurde, daarvoor was ik eerst de gehele nacht met vrienden op stap geweest om cocaïne te snuiven, te blowen en bier whisky en allerlei andere sterke drank te drinken. Alles ging door elkaar heen. Ik was zelfvernietigend dag in dag uit.

Met veel schaamte en om het ongemakkelijke moment weg te lachen, schold ik mijn broer de pleuris omdat hij een mongool was en niet kon pijpen. Ik moest zachtjes doen want mijn vader lag toen op bed. Mijn zus woonde ook nog in huis. Alles gebeurde stiekem en in het duister. Overdag gingen de maskers op en deden wij of alles goed was. Ik vond het misbruik lekker omdat ik dit al 14 jaar van mijn leven mee maakte en dacht dat het normaal was om seks te hebben met je broer. Vanaf mijn 6e jaar tot en met mijn 20ste leeftijd heeft dit moeten duren. Vaak ging dit in ruil voor het verkrijgen van materialistische dingen; geld om mijn drugs, wiet of drank te halen doordeweeks of in het weekend. Ik was zwaar verslaafd en moest mijn middelen hebben of cocaïne. Toentertijd dealde mijn broer nog, het was dus makkelijk te verkrijgen door mij. Alles wat ik nodig had was binnen handbereik. De drank van mijn alcoholistische vader. Sigaretten, wiet van mijn zus en de cocaïne van mijn broer of het geld. Dit was de cirkel waarin ik mezelf bevond.

Mijn huis was net een jeugdhonk. Dag en nacht kwamen er mensen over de vloer. Dealers reden af en aan. Criminelen, oplichters alles kwam wel langs in mijn huis. Hier bestond mijn lust en mijn leven uit. Een duister circuit. Door het seksueel misbruik ben ik mijn identiteit gedeeltelijk kwijt geraakt. Het is zwaar beschadigd. Ik dacht even dat ik een homo was, maar heb altijd gestreden hiertegen omdat ik diep van binnen wist dat ik van vrouwen hield. Ik had ook gewoon contact met vrouwen en had hier seks mee. Dit was een covering en bescherming tegen mijn seksueel misbruik tegenover familie, vrienden en de buitenwereld om te laten zien dat er niets aan de hand was. Ik was altijd op zoek naar liefde, tenminste ik dacht dat dit liefde was. Mezelf aanmelden op websites als Markplaats of Marknet om mezelf aan te bieden aan vrouwen om hier seks mee te hebben. Webcamseks, jezelf masturberen tot en met de blaren op je penis en de vellen eraan hingen. Het ging soms nog verder, want bij mij moest het viezer, smeriger, tot het uiterste van het uiterste daar bestond mijn leven uit. Van het mezelf bevredigen tot vingers in je poepgat doen, het pijpen van jezelf, dildo’s je kan het zo gek niet opnoemen. Ik was zelfdestructief en vernietigend onder de leugen dat het allemaal lekker was, JA het was HEERLIJK maar waar bracht het mij? Ik was duidelijk mijzelf niet en werd beheerst door iets wat sterker was dan ik, want een normaal mens doet dit niet bij zichzelf.

Het is me een keertje gelukt! En de uitwerking van de seksdate zal ik hier vertellen. Ik was samen met een jongen genaamd R. we waren aan het chillen en het was denk ik 11 uur in de avond toen ik een seksdate regelde via het internet. Ik kreeg haar nummer en had contact met haar. Ik had een afspraak gemaakt. Het enige wat ontbrak was vervoer, want ik had geen auto of ander vervoer. Laat deze jongen nu net een auto hebben. We waren aan het drinken, cocaïne snuiven en blowen, de gewoonlijke dingen. Ik had aan de dame gevraagd of ze een trio wou hebben met ons. Ik schaamde mezelf soms voor mezelf ik wou bij de grotere jongens horen, maar wist dat ik eigenlijk een klein mannetje was diep van binnen. Beschadigend, niet stoer en superlief. Dit kwam ook steeds meer tot uiting. Alleen heb ik hier altijd tegen gevochten en gestreden om bij een bepaalde cultuur en groep te horen. Ik had geen grote piemel maar was wel ontzettend geil en pervers. Dus wat deed ik? Ik vertelde dat ik als eerste wou en dit gebeurde ook, nog voordat ik seks ging hebben nam ik ff een snuif cocaïne, dat meisje keek me aan zo van oke?

Nou laten we beginnen, dus ik met haar voorspel aan het doen je weet hoe het gaat, op een gegeven moment wil ik standje 69 doen met haar en zei zegt wat doe je nou? Ze snapte geen reet van wat ik nu probeerde. Mijn piemel kwam door alle coke, biertjes en jointjes niet meer omhoog. Daarom zei ik tegen haar; ik word niet geil van je… Ik ben naar beneden gegaan. Mijn vriend is daarna naar boven gegaan en tenslotte heb ik alles wat ik beneden aan waardevolle spullen zag en mee gepakt. Zo had ik toch nog iets bevredigends meegemaakt. Want klaargekomen was ik niet. Wat een kut date! Maar eigenlijk wel oke want had er toch wat van over gehouden. Thuis kon ik nog aan m’n piemel trekken!

Ik ben Jeffrey, 24 jaar, geboren in Rotterdam
Ik kom uit een gezin met een vader, moeder, halfbroer en halfzus. Mijn vader was een alcoholist, dronk veel en rookte als een ketter. Hij had een super goede baan en verdiende dus veel geld. Hij had een gokverslaving in zijn vroegere levensjaren en hield veel van hoeren en snoeren met andere vrouwen. Mijn ouders hadden een eigen café. Nu is hij twee jaar geleden gestorven aan een hartstilstand net voordat ik mijn leven aan het verbeteren was en hem kon laten zien dat ik serieus aan mijn herstel wilden werken, liet hij mij eenzaam en alleen achter. Het uiten van liefde van mijn vader was altijd het geven van geld, materialistische dingen om mij op deze manier mijn mond te laten houden. Ik zocht vaak naar aandacht en liefde thuis, maar mijn vader was altijd te druk bezig met chatten, webcammen met andere vrouwen. Vaak ging dit en kwam dit tot uiting in de late uurtjes door dronken voor de computer te zitten. In de nacht ging de broek op half 7 en zag je hem te keer gaan. Ik was benieuwd wat hij nou eigenlijk aan het doen was. Al snel wist ik wat hij aan het doen was en zo vader zo zoon ging ik dit gedrag overnemen. Ik was vaak op zoek naar liefde en aandacht. Thuis kreeg ik dit niet veel. Mijn moeder deed wel dingen met mij, maar een vader-en-zoon band was er nauwelijks. Hij hield zich liever bezig met zichzelf bezatten, werken (want er moest natuurlijk wel geld binnen in het laatje komen), contact met andere vrouwen en webcamseksen. De aandacht en de liefde ging ik buiten de deur zoeken. Ik ben ik contact gekomen met verkeerde vrienden en al snel belandde ik in een verkeerd circuit.

Ik heb mijn vader veel pijn en verdriet aangedaan. Ik heb meerdere malen zijn geld gestolen, spullen uit huis gestolen, hem bedreigd en hem geslagen. Als ik geld nodig had voor drugs, drank om mijn verslaving te bekostigen, trok ik hem de ene kant van de woonkamer door naar de andere en hij was toen dronken en zwak. Ik was een lafaard. Toentertijd egoïstisch, vies en smerig. Mijn ouders zijn op mijn 15e gescheiden, mijn moeder is er toen met een andere man vandoor gegaan. Dit zag ik toen op deze manier, maar waar twee mensen kijven hebben er ook twee schuld. Ik heb dit mijn moeder altijd verweten en zelfs diep diep gehaat. Op jonge leeftijd begon ik al met drinken en sigaretten roken. Met drinken begon ik op mijn 6 of 8e jaar. Af en toe een slokje bier van mijn alcoholistische vader, want dit was normaal; zo vader zo zoon. En de buitenstaanders vonden het nog mooi en prachtig ook. Dit is mijn omslagpunt geweest en het was goed. De goedkeuring had ik van vader en zowel moeder als buitenstaanders. Het roken begon op mijn 11e en daarna is het hard gegaan. Op mijn 12e jaar intensief blowen en met mijn 13e jaar kwamen de andere drugs kijken cocaïne, pilletjes, de zwaardere kost. Ik moest steeds meer hebben en het werd ook allemaal veel extremer, harder, meer, meer en nog eens meer. Ik kon er geen genoeg van krijgen en kon er niet mee stoppen. Ik deed alles voor mijn drugs, om liefde te vinden, om mezelf als een goed persoon te presenteren.

Ik zocht uitwegen om mijn verdriet te verzachten en de pijn die ik had. Dit kwam tot uiting buiten in een groep jongeren in Spijkenisse Maaswijk waar ik altijd op een winkelcentrum stond. Ik was op zoek naar liefde, naar acceptatie, aandacht en om mij gehoord te voelen. Hier werd ik eindelijk gehoord en gezien. De dames die zagen mij als een schattig jongetje (kleine boef, kleine, kleine rat) dit waren de bij namen die ik kreeg. Al snel zag ik onbewust of bewust hoe ik mijn aandacht en acceptatie moest krijgen. Slechte dingen doen, meedoen met de andere mensen die zich zo gedroegen, het gedrag wat erbij kwam kijken. Ik was een jongen en ook gewoon ondeugend ik zal niet alles buiten mezelf plaatsen, of anderen de schuld geven. Dat is niet het geval. Ik was zelf een uitdagend persoon, zocht in alles de top om te zien hoe ver ik kon gaan. Het uiterste tot het uiterste. Het begon allemaal onschuldig met kleine snoepjes pikken uit de winkels, geld pikken uit je vader of moeders portemonnee, of bij andere mensen thuis wat mee pikken. Tot het in de nacht naar buiten gaan en bierkratten uit de tuin van mensen stelen. Fietsen pikken, huizen binnen breken, auto’s die open stonden in de nacht binnen gaan en zoeken naar waardevolle spullen. Alles wat geld opleverde probeerde ik te doen. Gratis spullen bestellen op andermans naam of eigen naam en nooit betalen. Wehkamp, Bol.com je kent ze wel. Identiteitsfraude, advertenties plaatsen op marktplaats/internet, geld gestort krijgen op rekeningen en nooit betalen. Producten verzenden naar de mensen. En als je denkt dat ik dit zelf opgestart heb, vergeet het dan maar. Ik was gewoon een gebruiksvoorwerp voor de mensen en omdat ik een verslaving had deed ik het gewoon! Ook beroofde ik veel onschuldige mensen.

Ik had veel woede en frustratie in mij over wat mij allemaal was aangedaan. Ik was boos en woest op de maatschappij. Iedereen die verkeerd naar mij had gekeken wilde ik op zijn smoel slaan. Ik sloopte en vernielde hele levens. In het winkelcentrum ramen kapot maken, auto’s met stenen bekogelen, spiegels eraf trappen als ik dronken was. De gekste dingen die kwamen naar boven. Als het sneeuwde de mensen bekogelen als ze in de auto zaten, want ze reden langzaam door de sneeuw en ze waren een makkelijk prooi. Het slaat nergens op, maar toen zag ik er de lol van in en voornamelijk de kick die er bij kwam kijken dat je slecht bezig was.

Al snel had ik een abonnement bij de politie en de justitie, vaak zat ik in het weekend dus op een politiebureau. In aanraking met de kinderbescherming op mijn 15e ben ik uit huis geplaats omdat ik ruzie had met mijn vader en mijn broer. Mijn vader had ik bedreigd met een mes want ik was zijn gedrag zat. Maar eigenlijk was hij heel erg lief en ik heel boos en kwaad. Ik had een drugsprobleem, agressieprobleem en nog wel wat problemen. Ik kwam in gevecht met beiden en ben toen uit huis gezet door de politie en werd in een crisisopvang geplaatst. Ik ben met Jeugdzorg in aanraking gekomen, reclassering en ga zo maar door. Geen enkele instantie, geen enkele jeugdzorg kon mij helpen. Ik wou ook niet geholpen worden, maar ik manipuleerde ze en leidde ze toch om de tuin. Ik was heer en meester over alles niemand kon mij iets vertellen!

Op mijn 18e kwam ik dan vast te zitten voor een straatroof met geweld. Ik was onder invloed van verschillende middelen. Het was overdag en ik had geld nodig voor sigaretten. Niemand kon mij even wat geld geven dus moest ik het op een andere manier zien te krijgen. Dit is fout afgelopen met een gevangenisstraf van 3 maanden. Ik was een veelpleger en de rechter was nu wel eens klaar met mij, dus ben ik in de gevangenis gekomen. De grootste plannen tot verandering, maar tevergeefs. In de gevangenis kon ik op dezelfde manier bij de mensen in de liefde komen om maar mezelf anders groot en stoer voor te doen. Ik had contacten in de gevangenis met het verkrijgen van hasj en later cocaïne. Tijdens mijn vrijlating de 28ste december, een aantal dagen voor oud en nieuw had ik een afspraak gemaakt met iemand uit de gevangenis om dealer te worden. Ik kende veel mensen die aan de drugs zaten, maar zat hier zelf ook natuurlijk aan. Hij vroeg me om voor hem te gaan verkopen. Eenmaal vrijgelaten uit de gevangenis kreeg ik 14 gram cocaïne mee. Ja dit was de grootste fout van de dealer natuurlijk. Ik heb toen wat verkocht en vervolgens alles in mijn neus gestopt. Ik lichte alle dealers op met poffen en nooit betalen. Ik had 3 regels; 1 pof zoveel je kan, 2 betaal nooit en 3 zorg dat je hard kan rennen. Ik had schijt aan ze, ik poepte op ze het boeide me niet, maar ik speelde met mijn leven! Ze waren gevaarlijk, intimiderend en tot alles in staat. Tenminste dit dacht ik dan, sommige wel en sommige niet, maar het was meer angst. Je zat in een onbevoorrechte situatie als junkie want ja zij hadden de macht over jou. Tenminste de drugs!

Ik ben binnengekomen bij JeugdplusJeugd op mijn 20ste jaar. Hiervoor ben ik 7 keer in een afkick kliniek geweest, veel in aanraking gekomen met politie, justitie, kinderbescherming, jeugdzorg en andere soortgelijke instanties. Niets hiervan heeft geholpen. De reden hiervan is dat ik zelf niet wilde en niet wist hoe. Maar nog veel belangrijker was dat de hulpverleners in de reguliere hulpverlening niet mijn verleden hadden en geen ervaring met de dingen die ik meegemaakt had. Ze kenden niet de situaties waar ik doorheen gegaan ben. Dit was bij JeugdplusJeugd een heel ander verhaal. De twee directeuren/ondernemers van JeugdplusJeugd hebben zelf ook een verleden gehad dat hiermee te maken had. Drugs, prostitutie, misbruik, alles wat God verboden had hebben zij ook gedaan. Voor het eerst had ik in mijn leven een klik en mocht ik laten zien wie ik echt was; een viezerik. Maar dit is wel mijn redding geweest. Stap 1 is het erkennen van je problematiek (verslaving). Dit heb ik gedaan.

Op aandringen van Tim & Karlo ben ik naar een behandelcentrum gegaan; ReadyForChange. Een afkick centrum voor verslaafden die werken met een 12 stappen Minnesota-model, waarvan Tim (de directeur van JeugdplusJeugd) dit programma had doorlopen. Door het delen van de ervaringen van hun leven kreeg ik veel vertrouwen in hen. Maar ik had nog wel te dealen met een vieze karakter van mij dat bestond uit veel rebellie, list, bedrog om maar mijn zin te krijgen. Ik wist dat er iets te halen viel. Daar was ik op gefocust. Alles is voor Bassie. Tot mij verbazing later wisten ze ook dat ik zo in elkaar zat, maar dit lieten ze toe. Ze hadden vertrouwen in mij en de verandering die ik zou doormaken.

Ik heb een tijd in Amsterdam gewoond op een geheim adres. Zonder telefoon, ID kaart, internet, pinpassen of geld. Met twee biertjes en een blowtje of 1 of 2 moest ik het doen. Dit was het begin van mijn afkickfase. Ik heb elke dag contact gehad met Tim en/of Karlo. Omdat ik aandacht/liefde/humor/ bemoedigingen nodig had. Het ging zelf zo ver dat ze gek van mij werden, maar ik was bang dat ze bij mij weg gingen omdat ik het niet alleen kon. Ik heb gestolen uit het huis bij Karlo. Dit was het geld van zijn zoon. Ik had helemaal geen gevoel/emotie. Toen ik dit pakte voelde ik wel iets, maar de drang om er iets leuks voor te halen was sterker, dus daar ging mijn keuze naar uit. Maar door alle liefde die ik kreeg, echte liefde die oprecht was, ondanks dat ik zo vies en smerig was, is mijn geweten aan mij gaan knagen. Zo ben ik beetje bij beetje de waarheid gaan vertellen. Hier kan ik iets meer over vertellen.

De waarheid zet je vrij!
Bij JeugdplusJeugd hebben ze JA-meetings. Dit kan je vergelijken met een AA, CA, NA meetings en het 12 stappen Minnesota-model. Maar deze variant is iets confronterender dan de AA, CA, NA. Dit vond ik maar voor watjes. Heel de dag vertellen hoe zielig, zwak en misselijk je was en als je een terugval hebt gehad gaven ze een applaus dat je er weer was. NEE ik had iets harders nodig, viezer, smeriger dit is de Champions League meeting. Hier werden onderwerpen aangehaald over seksueel misbruik, pornografie. Geen zoetsappige verhalen, maar de meest smerige verhalen kwamen hier naar boven. En iedereen had er mee te maken, dus je stond niet in je eentje. De 1 erger dan de ander maar het kwam op hetzelfde neer; we hadden een probleem en wij moesten er vanaf. Ik ben daarin een heel proces doorgaan met ReadyForChange, het 12 stappen Minnesota-model en daarna ben ik de kant van het geloof opgegaan.

Pastoor Tim, één van de ondernemers van JPJ is een christen en vertelde mij dat hij een bekering had ondergaan. Ik was hierin heel erg geïnteresseerd en heb een aanraking met God gehad. Eerst moest ik er niks van hebben en dacht ik dat er geen God bestond, maar die bestaat wel. Ik heb mijzelf laten dopen. Ik ben dag en nacht de bijbel ingegaan om mezelf te ontdekken en ben een macht hoger dan mijn zelf gaan aanvaarden. Stap 2 in het 12 stappen plan. Ik heb 6 tot 8 weken een intensieve behandeling gehad van 9 uur tot 17.00 uur met therapieën aan één stuk door. Dit was zwaar, confronterend, vervelend. Maar het einddoel mocht er zijn. Ik heb hem goed doorlopen en een certificaat gekregen. Nadat ik hier klaar mee was mocht ik bij JeugdplusJeugd als jongerenassistent/begeleider functioneren. Ik heb altijd hard gewerkt voor mijn drugs en verslavingen, maar toen ik stil zat werd ik gek en lui. Ik kwam geen reet vooruit totdat ik weer een betekenis had voor andere mensen. Als ik een jaar clean zou zijn mocht ik in aanmerking komen voor een contract bij JPJ. Ik ben wel 1 keer terug gevallen, waardoor ik toentertijd al mijn spullen moest inleveren. Dit vond ik zo vreselijk en ben toen echt boos op mezelf geworden. Vaak was ik hard voor mezelf, een vechter, waar ik mijn tanden in zet dat ging lukken hoe dan ook. Goedschiks of kwaadschiks maar het gebeurde. Door deze boosheid heb ik een nieuwe start kunnen maken vallen en weer opstaan. Ik heb daarna gewerkt bij JeugdplusJeugd als aspirant coach en leidde de JA meetings. Na een jaar clean te zijn van drugs, drank, sigaretten en andere dingen kreeg ik een contract aangeboden om geld te verdienen bij JPJ. Nog was dit niet de reden dat ik dit werk ben gaan doen. Meer voor mijn eigen redding. Ik kon niet terugvallen en was altijd bezig met wie? Mezelf!

Ik was radicaal en hard voor mezelf ik ben met alles gestopt, het luisteren van beïnvloedende muziek. Het niet meer kijken naar pornografie, mezelf bevredigen, bepaalde kledingmerken. Heel mijn oude natuur, structuren, karakters moest ik veranderen. Daar ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds mee bezig. Dit is een proces. Ik ben een opleiding gaan doen MMZ niveau 3, waar ik met een wonder mocht beginnen. Ik had geen mbo-diploma dus eigenlijk kon die niet en ik was te laag geschoold. Uiteindelijk heb ik mijn diploma gehaald en ben ik afgestudeerd op niveau 4 MMZ. Heb ik een baan bij JeugdplusJeugd, mijn rekeningen en schulden zijn allemaal betaald. Ik heb kunnen sparen. Ik heb bijna mijn rijbewijs behaald. Ik ben herenigd met mijn moeder. Ik heb een toekomst, ik heb een nieuw leven. Ik ben vernieuwd door de vernieuwing van mijn denken.

De gebeurtenissen heb ik moeten opschrijven in mijn leven en dit bracht veel pijn en herinneringen met zich mee. Verdriet, maar ik kwam er ook achter dat ik dit allemaal zo diep diep diep had weg gestopt dat was niet normaal. Later toen ik van de drugs af was kwamen er beelden van het seksueel misbruik naar boven. Beelden van plaatsen waar het allemaal was begonnen. Dit heb ik zo diep weg gedrongen door drugs, drank en andere dingen. Heel veel slechte dingen. Voor de buitenstaanders, die denken “waarom zou je al deze dingen opschrijven en aan de buitenwereld mededelen”. Dit doe ik omdat er nog 1000en mensen buiten lopen met diepe wonden, geheimen die niet aan het licht worden gebracht volledig in de duisternis leven en hierin vast zitten. Ik wil je een raad meegeven; OPEN je mond, spreek tot iemand die je vertrouwt, ga tot in detail, haal alles naar boven toe. Dit zal namelijk JOUW bevrijding zijn van de dingen die je al die tijd vastgehouden hebben. En JA het is schaamtelijk en JA het is vernederend en JA mensen zullen je RAAR en VIES aankijken. Wen er maar aan. Laat jouw verhaal een getuigenis zijn voor velen die je kunt aanraken en tot inzicht kunt laten komen. HELP ONE AND ANOTHER!

Vacature Gedragswetenschapper minimaal 32 uur per week

Vacature Gedragswetenschapper minimaal 32 uur per week

Aanstelling voor 5 maanden, bij voorkeur m.i.v. september 2017. Vast contract bij goed functioneren bespreekbaar.

Wie zijn wij

Jeugdplusjeugd B.V. (Rotterdam en Capelle aan den IJssel)

Jeugdplusjeugd (JPJ) is een groeiende organisatie die zich voortdurend ontwikkelt.  JPJ bestaat uit ervaren en gedreven werknemers uit de zorg, hulpverlening en bedrijfsleven, die hebben besloten om hun krachten te bundelen en het anders te gaan doen. Gepokt en gemazeld, gefrustreerd door de conventionele aanpak, trekken wij nu het veld in om hulp te verlenen aan jongeren die het op wat voor manier dan ook niet redden. Onze werkwijze is transparant, te vergelijken met een open keuken. Alle medewerkers hebben een no-nonsense aanpak, waarbij we met een kopstoot hier en daar en de nodige humor, uitdaging, confrontatie en compassie de eigen kracht van de cliënt nieuw leven in blazen. Wij zijn ervan overtuigd dat hulpverlening alleen zin heeft als de cliënten zelfredzaam worden. Dat vergt doorzettingsvermogen, goede begeleiding en tijd. Maar bovenal gelooft JeugdPlusJeugd in creativiteit en out of the box denken en handelen.

Doelgroep

De doelgroep van JPJ is het best te omschrijven als zorgmijdende risicojongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en/of multiproblematiek zoals psychiatrische problemen waaronder een verslaving, sociaal-emotionele problematiek, schuldenproblematiek, detentie- en delictsverleden en een instellingsverleden. De jongeren die zich aanmelden bij JPJ of door mensen binnen hun netwerk worden aangemeld, zijn veelal hulpverlenersmoe. Ze kennen vele grote zorginstellingen van binnen en buiten, spreken de taal van hulpverleners, reageren hierdoor sociaal wenselijk en worden daardoor vaak enorm overschat door hun omgeving. Het zijn jongeren die vanwege hun gedrag en/of problematiek zijn weggestuurd uit instellingen, bekend of beter gezegd berucht zijn bij grote zorginstellingen en hier niet meer welkom zijn. Ze lopen echter wel vast op meerdere levensgebieden en hebben dus meer dan andere jongeren, dringend zorg nodig om maatschappelijke teloorgang te voorkomen. De reden dat deze jongeren oren hebben naar of open staan voor begeleiding vanuit JPJ is vanwege onze aanpak, die verschilt van de reguliere aanpak die deze jongeren gewend zijn binnen grote zorginstellingen. De no-nonsense aanpak die zich kenmerkt door het gebruik van humor, uitdaging, confrontatie en liefde (compassie) creëert interne motivatie bij jongeren om hun problemen aan te pakken en weer regie over hun eigen leven te krijgen.

Functie profiel

Als orthopedagoog vervul een belangrijke functie binnen JeugdplusJeugd. Je bent samen met je collega-gedragswetenschapper verantwoordelijk voor de zorginhoud en legt verantwoording af aan de directeur Zorg. Dit betekent onder andere dat je een aansturende en begeleidende rol hebt voor de professionals op de werkvloer. Je voert regelmatig werkbegeleidingsgesprekken en je bent het eerste aanspreekpunt voor begeleiders bij vragen. Daarnaast lever je een bijdrage aan deskundigheidsbevordering en casuïstiekbesprekingen. Je draagt zorg voor de zorgplannen en voert diagnostisch onderzoek uit waar nodig. Daarbij voer je (op verzoek van de cliënt) gesprekken ten behoeve van hun ontwikkeling. Tevens verricht je diverse werkzaamheden binnen het kader van de Jeugdzorg wet- en regelgeving en doe je aanvragen voor de WLZ en WMO-indicaties. Tot slot lever je een bijdrage aan de ontwikkeling van de organisatie en neem je deel aan het managementoverleg en andere overleg momenten.

Dit verwachten wij van jou

-Je hebt een afgeronde academische opleiding in de richting van psychologie of orthopedagogiek (diagnostiekaantekening is een pre)

-je hebt ervaring met de LVB en verslavingsdoelgroep

-Je hebt ervaring met het aanvragen van indicaties (WMO en WLZ)

– Je hebt kennis van de wet- en regelgeving betreft persoonsgebonden budgetten

-Je bent proactief, creatief en flexibel

-Je bent gemotiveerd

-Je bent in staat je grenzen aan te geven en staat stevig in je schoenen

-Je bent stressbestendig en beschikt over uitstekende timemanagement vaardigheden

 

Wat bieden wij jou

Het salaris is conform de CAO-Jeugdzorg (salarisschaal 11).

Heb je interesse?

Solliciteer vóór 4 september 2017 door je motivatiebrief en CV te mailen naar info@jeugdplusjeugd.nl o.v.v. sollicitatie Gedragswetenschapper. Vragen betreft de vacature kunnen worden gesteld aan Lotte den Dubbelden, 06-46873087.

Een onderzoek omtrent gedrag (VOG) maakt deel uit van de selectieprocedure.

VACATURE JONGERENBEGELEIDER (32-36 UUR)

JONGERENBEGELEIDER

 

Wie zijn wij

Jeugdplusjeugd B.V. (Rotterdam en Capelle aan den IJssel)

Jeugdplusjeugd (JPJ) is een groeiende organisatie die zich voortdurend ontwikkeld.  JPJ bestaat uit ervaren en gedreven werknemers uit de zorg, hulpverlening en bedrijfsleven, die hebben besloten om hun krachten te bundelen en het anders te gaan doen. Gepokt en gemazeld, gefrustreerd door de conventionele aanpak , trekken wij nu het veld in om hulp te verlenen aan jongeren die het op wat voor manier dan ook niet redden. Onze werkwijze is transparant, te vergelijken met een open keuken.

Alle medewerkers hebben een no-nonsense aanpak, waarbij we met een kopstoot hier en daar en de nodige humor, uitdaging, confrontatie en compassie de eigen kracht van de cliënt nieuw leven in blazen. Wij zijn ervan overtuigd dat hulpverlening alleen zin heeft als de cliënten zelfredzaam worden. Dat vergt doorzettingsvermogen, goede begeleiding en tijd. Maar bovenal gelooft JeugdPlusJeugd in creativiteit en out of the box denken en handelen.

 

Doelgroep

De doelgroep van JPJ is het best te omschrijven als zorgmijdende risicojongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en/of multiproblematiek zoals psychiatrische problemen waaronder een verslaving, sociaal-emotionele problematiek, schuldenproblematiek, detentie- en delictsverleden en een instellingsverleden. De jongeren die zich aanmelden bij JPJ of door mensen binnen hun netwerk worden aangemeld, zijn veelal hulpverlenersmoe. Ze kennen vele grote zorginstellingen van binnen en buiten, spreken de taal van hulpverleners, reageren hierdoor sociaal wenselijk en worden daardoor vaak enorm overschat door hun omgeving. Het zijn jongeren die vanwege hun gedrag en/of problematiek zijn weggestuurd uit instellingen, bekend of beter gezegd berucht zijn bij grote zorginstellingen en hier niet meer welkom zijn. Ze lopen echter wel vast op meerdere levensgebieden en hebben dus meer dan andere jongeren, dringend zorg nodig om maatschappelijke teloorgang te voorkomen. De reden dat deze jongeren oren hebben naar of open staan voor begeleiding vanuit JPJ is vanwege onze aanpak, die verschilt van de reguliere aanpak die deze jongeren gewend zijn binnen grote zorginstellingen. De no-nonsense aanpak die zich kenmerkt door het gebruik van humor, uitdaging, confrontatie en liefde (compassie) creëert interne motivatie bij jongeren om hun problemen aan te pakken en weer regie over hun eigen leven te krijgen.

 

Functieomschrijving

Wegens groei zijn we regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s. Voor onze locaties in Capelle aan den IJssel en Rotterdam zijn wij op zoek naar een ervaren jongerenbegeleider (32 tot 36 uur)

Als jongerenbegeleider bied je begeleiding en ondersteuning aan zowel groepen jongeren als individuele jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar. Je stuurt groepsprocessen aan en draagt bij aan de ontwikkeling en uitvoering van activiteiten waarin participatie de hoofdtoon voert. Om dit goed neer te zetten ben je in staat tijdig eigen initiatief van de doelgroep te onderkennen of te activeren en dit met hen om te zetten in activiteiten. Daarnaast kun je het ontwikkelniveau van de doelgroep inschatten. Je begeleidt jongeren bij diverse hulpvragen op alle leefgebieden. Je bent werkzaam als begeleider en bent zodoende verantwoordelijk voor het opstellen van begeleidingsplannen en signaleringsplannen. Wij vinden het belangrijk onze jongeren hier zoveel mogelijk bij te betrekken. Je bent mentor van een aantal jongeren en stelt met hen doelen om aan te werken. Je legt en onderhoudt contacten met het netwerk van de jongere(n) en met eventueel overige betrokken organisaties. Als jongerenbegeleider werk je zowel zelfstandig als in een team en sta je zowel op de groep als groepsbegeleider en werk je ambulant als individueel begeleider. Je neemt deel aan vergaderingen, casuïstiekbesprekingen en deskundigheidsbevordering en houdt een logboek- en registratiesysteem bij.

 

Profiel:

Wij zoeken iemand die beschikt over een afgeronde HBO-opleiding CMV, MWD, SPH, SPV of iets vergelijkbaars; met kennis van sociaal pedagogische methodieken in het jongerenwerk; kennis van jongerenparticipatie; bereidheid op onregelmatige tijden te werken (inclusief slaapdiensten); kennis van de sociale kaart; een motiverende, stimulerende en positief ingestelde persoonlijkheid.

Wij vragen van jongerenbegeleiders de volgende competenties:

 • Zelfreflectie
 • Efficiënt werken
 • Flexibiliteit
 • Overtuigingskracht
 • Bevorderen van samenwerken
 • Creatief probleemoplossend vermogen (out of the box denken en handelen)
 • Stressbestendigheid
 • Grenzen stellen
 • Proactief handelen
 • Sterk verantwoordelijkheidsgevoel
 • Snel kunnen schakelen binnen verschillende situaties

 

Kennis van of ervaring met LVB (licht verstandelijke beperking) in combinatie met multiproblematiek waaronder een verslaving is een vereiste. Omdat je als jongerenbegeleider binnen JeugdPlusJeugd ook deels ambulant werkt, is het bezit van een rijbewijs en auto een sterke pré.

 

Wij bieden:

een salaris volgens de CAO Jeugdzorg, afhankelijk van opleiding en ervaring;

een tijdelijke aanstelling voor 6 maanden met mogelijkheid tot verlenging bij goed functioneren;

opname in het pensioenfonds.

 

In je sollicitatiebrief verwachten wij een gedegen toelichting waaruit blijkt dat je over de gevraagde opleiding, kennis en competenties beschikt en waarom je denkt dat je geschikt bent als jongerenbegeleider binnen JeugdPlusJeugd. De eerste selectie zal schriftelijk zijn, waarna wij een aantal kandidaten zullen uitnodigen voor een eerste kennismaking. Daarna wordt een tweede gespreksronde gehouden. Het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een bindende voorwaarde voor de aanstelling. De mogelijkheid bestaat dat wij referenties inwinnen.

 

Meer informatie over de functie kan verkregen worden bij Nitaasha Koendjie, ontwikkelingspsycholoog of Melissa Ramos, orthopedagoog op telefoonnummer 06-83597504 of via mailadres info@jeugdplusjeugd.nl.

 

Solliciteren? Reageer dan via info@jeugdplusjeugd.nl

Bijeenkomst Jongerenwerk

JeugdplusJeugd is vandaag gastlocatie voor een bijeenkomst van het Jongerenwerk, georganiseerd door de gemeente Rotterdam en het Albeda College. De bijeenkomst wordt ingeleid met een welkomstwoord van Yvonne Brand (directeur Bedrijfsontwikkeling JPJ) en een uitleg over wat JPJ doet door Nitaasha Koendjie (ontwikkelpsycholoog JPJ). Adriaan Post (cliënt van JPJ) heeft zijn levensverhaal met de groep gedeeld en verteld wat JeugdplusJeugd voor hém betekent.

Na deze introductie volgde een presentatie over het project ‘elke jongere telt’ van de gemeente Rotterdam en was er ruimte voor vragen en een discussie waar verschillende stellingen aan de orde kwamen.

Er werd een aantal kritische vragen gesteld, bijvoorbeeld over de samenwerking tussen verschillende hulpverleners en de betrokkenheid van bijvoorbeeld het UWV.

Aan het eind van de presentatie is er een aantal werkgroepen gevormd waarin de stellingen werden voorgelegd en besproken. Deze zijn plenair teruggekoppeld.

Na afloop was er een gezellige netwerklunch. We kunnen terugkijken op een geslaagde bijeenkomst.
Met een speciaal bedankje aan Adriaan voor zijn verhaal en aan Kaytlin, Stefanie en Karin voor de goede zorgen!

  

 

 

Kerstdiner 2016

23Het Kerstdiner 2016 was een groot succes, een heel gezellige avond met de jongeren en hun partner of ouders samen met de medewerkers van JPJ.

Netjes gedekte tafels met veel en lekker eten. Er was zelfs een heel varken!

Ook dit jaar heeft het team weer hard haar best gedaan om de jongeren in het zonnetje te zetten en een fijn Kerstfeest te bezorgen, een cadeautje mocht hierbij niet ontbreken.

Salesforce to go!

7 keer per jaar helpt Salesforce vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid, diverse organisaties die een bijdrage leveren aan onze maatschappij. Gisteren was JeugdplusJeugd aan de beurt!

Door de kille koude ochtend heen hebben we ons verzameld op Roerdomplaan in Capelle aan den IJssel. Hier hebben onze JPJ- jongeren en de medewerkers van Salesforce met elkaar kennis gemaakt

Daarop volgend was er een korte meeting waar de jongeren en de Salesforce medewerkers met elkaar hebben gepraat over de uitdagingen en problemen in het dagelijkse leven.

Na een gezellige lunch zijn we gezamenlijk gaan karten en lasergamen in Dordrecht, het was een dag vol plezier en interessante ontmoetingen!

Bedankt Salesforce!

img_9571  img_9573

img_9576  img_9596

img_9598  img_9665

img_9668  img_9673

img_9691  img_9698

img_9709  img_9716

img_9757  img_9768

img_9818